Студентські будні

Тема « Герої Крут»

«Любіть Україну, як вірні сини,

Віддати життя їй готові,

Як юні сини, що життя віддали

Під Крутами всі, як герої».

Цього дня ми знову згадуємо трагічну сторінку з історії України та вшановуємо пам’ять про загиблих юнаків під Крутами.

« Крути – залізнична станція на Чернігівщині на лінії Москва – Бахмач – Київ, відома з оборонних боїв у січні 1918 р. перед наступом більшовиків на Київ. Тут 29 січня відбувся бій сотні Юнацької школи імені гетьмана Б. Хмельницького, сотні студентського куреня Січових стрільців та чоти гайдамаків. У цьому бою загинуло близько половини бійців. Опір під Крутами стримав на кілька днів здобуття Києва більшовиками ,  що мало важливий вплив на закінчення Берестейського договору.

У цей день, 29 січня 1918-го року, на невеличкій залізничній станції Крути три сотні недосвідчених курсантів військової школи, студентів та гімназистів вступили у нерівний бій з багатотисячним професійним військом більшовицького полковника Муравйова та ціною власного життя зупинили, на деякий час, наступ ворожої армії.

Виборюючи право українського народу жити у власній державі, відстоюючи свої переконання, юні добровольці сміливо стали до бою та майже усі загинули за високу ідею української державності.

Сформована поспіхом перша сотня куреня -116 погано обмундированих, необстріляних і практично ненавчених юнаків, 27 січня направилася назустріч наступаючим червоним частинам, зайняла позиції  біля залізничної станції Крути поряд із двома сотнями юнаків Військової школи.

Військове становище УНР на той час стало катастрофічним. На Київ рухалися з фронтів частини революційних солдатів. Загальна кількість більшовицьких військ за різними оцінками коливалась від 6 до 10 тис. багнетів.

За таких обставин сотня студентського куреня і дві сотні юнкерів виявилися єдиним підрозділом, який 29 січня 1918 р. прийняв бій з авангардними частинами червоних загонів. Сили були явно нерівними.

Існує значний різнобій у  визначенні дійсної маштабності бою, його тривалості, кровопролитності, кількості загиблих. Студенти і юнкери не лише довгий час стримували навалу кількісно переважаючих у багато разів вояків-професіоналів, а й кидались у контратаки.

За  дев’ять місяців Української революції не знайшлося інших сил для її оборони, крім тих, що зібралися під Крутами, то її доля була вирішена. Патріотична молодь загинула за українську ідею, за УНР.

Тож настав час історичної правди. Хоч через сто років дізнаємося про ретельно приховану від народу трагічну сторінку молодої Української держави – трагедію Крут.

Сьогодні боротьба за незалежність України триває.

Повідомлення студентів додаються.

Селезень Вікторія (21 Т)

Коленченко Юрій, Цись Єва (22 Т )

Богушевський Олег, Гришко Софія , Дячок Єлизавета ( 21 ГРС(РО))

Боюк Катерина, Дяковська Дар’я  (11 ГРСБ)

Гавриляко Максим (11 ФО)

 

Голова комісії

соціально-гуманітарних дисциплін

Т.Ю. Гаврик

Прокоментувати:

Переконайтесь що ви заповнили усі поля, відмічені зірочкою (*). HTML код не допускається

Log in