Студентські будні

Революція на граніті

2-17 жовтня 1990 р. на київській площі Жовтневої революції (нині - майдан Незалежності) відбулася наймасовіша та найуспішніша студентська акція протесту за Незалежність і проти комунізму.

Розпочали цю справу 158 студентів з 24 міст України. Продовжили – сотні. Підтримали у Києві десятки – а по всій Україні – сотні тисяч людей, вже далеко не тільки студентів.

Акція української молоді, що поклала початок протестній кампанії в Україні в жовтні 1990. Студенти виступили з заявою проти всевладдя компартії, втягування України в новий союзний договір і оголосили про початок з 2 жовтня 1990 акції громадянської непокори. У той же день студенти розбили на майдані Незалежності (тоді площі Жовтневої революції) в Києві наметове містечко, а наступного дня 115 студентів почали голодування.

Студенти вимагали недопущення укладення нового Союзного договору, проведення дострокових виборів у парламент України, відставку комуністичного керівника Ради міністрів України Масола, військової служби виключно на території України, надання Декларації про державний суверенітет України конституційної сили, оголошення нових виборів до Верховної Ради на багатопартійній основі, націоналізації майна КПРС та ВЛКСМ на території республіки.

По всій Україні пройшли численні акції і страйки на підтримку голодуючих студентів.

17 жовтня Верховна Рада України прийняла Постанову, яка задовольнила вимоги студентів. Комуністичний керівник уряду пішов у відставку.

Лише після відставки тодішнього голови уряду республіки В. Масола голодування було припинено.

За рік з невеликим «ЗА» НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ проголосували

МІЛЬЙОНИ.

Слава Україні!

Студенти групи 2 ГРС(ГО)/Т Апашинський Данїїл, Рафаловський Данїїл, Михайлова Наталія, Полтавець Ярослава, Вдовенко Дарія, Руденко Марічка, Спасун Анастасія та студентка 11 ПВб Чайковська Тетяна підготували творчі роботи.

 

Голова циклової комісії

соціально-гуманітарних дисциплін

Т.Ю. Гаврик

Прокоментувати:

Переконайтесь що ви заповнили усі поля, відмічені зірочкою (*). HTML код не допускається

Log in